På uddannelsen til Kort & Landmålingstekniker får de fleste job, inden de er færdige – og kan se frem til fast lønforhøjelse hvert eneste år. Det er også et super varieret job med masser af muligheder for sol i ansigtet og vind i håret.

Maiken og Anders blev begge tilbudt job, inden de var færdige på studiet til Kort & Landmålingstekniker. Og det er ikke usædvanligt – faktisk får alle KEAs dimittender job, inden de afslutter. Der er nemlig kæmpe efterspørgsel og ingen ledighed.  Samt en startløn på 34.000 og garanteret lønforhøjelse hvert eneste år de næste 14 år.

2022 03 31 09.17.06Men det er noget helt andet Maiken og Anders lægger vægt på, når de skal fortælle om deres fag.

Anders Bloch-Rose har lavet film og arbejdet for Nordisk Film i 20 år – det meste af tiden bag en skærm på et kontor – og det var ønsket om lys og luft, der ledte ham på sporet af Kort & Landmålingstekniker:

”Jeg ønskede mig lys, luft og bevægelse, men uden at blive slidt ned fysisk. Og så var det dejligt, at uddannelsen kun tager to år,” siger Anders Bloch-Rose, som altså gik i gang i en relativt sen alder.

”Det viste sig, at der var folk i alle aldre og fra alle mulige baggrunde på uddannelsen. Og sådan er det også nu på mit arbejde.”

På spørgsmålet om det er rigtigt, at de fleste får job med det samme, svarer Anders Bloch-Rose ”Ork, ja de står og hiver os ud. Derfor brugte jeg også meget energi på at finde det helt rigtige praktiksted, fordi jeg vidste, at mange får job i den virksomhed, de har været i praktik.”

Bruger hovedet og kommer ud

2022 02 23 10.16.32Anders er tilknyttet den Københavnske afdeling af Skel.dk, og lige nu arbejder han på et letbane-projekt, men oftest på byggepladser.

”Der bliver bygget helt absurd meget i København. Og hver gang der skal bygges så meget som en væg, mærker vi op, så det bliver gjort rigtigt. Men jobbet har mange ansigter, alt efter hvad du ønsker – det kan både være en kontorstilling med computer, eller du kan være ude hele tiden. Der er mange muligheder, og hvis man bliver træt af det ene, så kan man rykke til noget andet,” siger Anders Bloch-Rose, som tager 10-15.000 skridt hver dag og får sol på næsen.

”Det er det bedste job, fordi du kombinerer hoved og hænder. Du er nødt til at tænke dig om – det vi laver har konsekvenser. Men det er også fysisk og lys og luft.”

Laser, droner og kraner - eller et hus på landet

1673877095432Maiken er enig:

”Det er verdens bedste job om sommeren,” siger Maiken Blak Nørregren, som er i gang med at måle nogle drænledninger i forbindelse med etableringen af den grønne gasledning på Lolland Falster. Den ene dag hænger hun i en lift langt over jorden for at måle kolossale søjler på verdens største anlægsprojekt, den næste handler det om en tilbygning hos Hr. og Fru Jensen og den tredje tegner hun på et større udviklingsprojekt for en af Lolland Kommunes største attraktioner.

”Mit arbejde er meget alsidigt og spænder fra Femern-forbindelsen til små private opgaver. Halvdelen af tiden er jeg udenfor og bruger laser, GPS og droner og halvdelen af tiden er jeg inde og tegne,” siger Maiken og forklarer, at hun arbejder med digitale tegneprogrammer, som inkorporer data fra arkitekter og ingeniører, samt de data hun selv henter ude ’i marken’.

”Det er helhedsforståelsen, der gør en god landmåler – at man kan se ud over sin egen måling og ved, hvad man skal bruge den til.”

Maiken Blak Nørregren fik job hos LE34, og det var også her, hun var i praktik, som led i uddannelsen:

"Jeg havde et ønske om at komme bredt omkring faget i min praktik - forberede data, afsætning, opmåling og tegne – ja, følge en sag gennem hele processen. Var der noget, jeg kunne tænke mig at prøve, blev opgaven fundet. Og hvis ikke opgaven fandtes på kontoret i Maribo, kunne jeg sige det til min afdelingsleder Martin, og så forsøgte han at aftale noget med en afdelingsleder fra en af LE34's 25 andre kontorer i Danmark og Sverige."

Læs mere om Kort- & Landmålingstekniker her